Työntekijät vastustavat kaupungin rakentamistoiminnan ulkoistamista. Kaupunki ei oikeasti ole laskenut, mitä töiden teettäminen ulkopuolisella maksaa, sanoo luottamusmies.
Maanantai 18. marraskuuta alkoi Porissa vauhdikkaasti, kun teknisen toimialan työntekijät marssivat ulos työpaikoiltaan.
Työntekijät vastustavat kaupungin kaavailemaa ulkoistamispakettia, joka uhkaa työpaikkoja ja työehtoja.
– Aamusta asti ollaan oltu virkeinä paikalla. Jäsenet ovat sankoin joukoin liikkeellä, JHL:n Porin yhteisjärjestön varapääluottamusmies Kimmo Hohkala kuvailee.
Ulosmarssi alkoi maanantaina aamukahdeksalta ja kestää puoleenyöhön. Aamupäivällä Porin kaupungintalolle ja viereiseen Raatihuoneenpuistoon kokoontui noin 100–150 ihmistä.
Katso alla olevalta videolta tunnelmia Porin kaupungintalolta:
Oma rakentaminen tyssäisi
Pori virittelee ulkoistus- ja säästöpakettia, jolla kaupunki luopuisi rakennustoiminnastaan ja lakkauttaisi taimitarhan sekä rautarakennetyöpajan. Hohkala arvelee, että kaupungille jäisi vain pieniä rakennusprojekteja.
– Kaupungin henkilökunta siirrettäisiin yhteen kunnossapito-organisaatioon. Se tietysti vääristäisi budjettia ja päättäjät ryhtyisivät kyselemään, mihin näin isoa kunnossapito-osastoa tarvitaan.
– Kalliiksi kaupungille tulee, jos suunnitelmien mukaan mennään.
Infrarakentamisen luottamusmies Jouni Rantanen täräyttää mielipiteensä suoraan.
– Perseestä koko homma. Kalliiksi kaupungille tulee, jos suunnitelmien mukaan mennään.
Paketti uhkaa viedä kaupungin tekniseltä toimialalta jopa sata työpaikkaa. Hohkalan mukaan työntekijöille on tarjottu eläkepaketteja, joiden tarkoitus on vauhdittaa eläköitymistä.
Muutokset koskisivat yhteensä runsasta 400 työntekijää. Lisäksi lähes sadan työsuhde uhkaa päättyä.
”Sopimusta voi vaihtaa vain henkilökohtaisesti”
Porin kaupunki aikoo myös kikkailla työehtosopimuksilla.
Nykyään teknisellä toimialalla on käytössä kunnallinen tuntipalkkaisten työehtosopimus. Jatkossa töitä tehtäisiin kunnallisen teknisen henkilöstön sopimuksella. Muun muassa lisät ja työaikakorvaukset heikentyvät, jos sopimus vaihtuu.
Hohkala kehottaa JHL:n jäseniä olemaan tarkkana, jos työnantaja ehdottaa muutoksia työsopimuksiin.
– Tuntisopimuksen irtisanomiseen ei ole perusteita. Sopimusta voi vaihtaa vain sopimalla työntekijän kanssa henkilökohtaisesti, hän muistuttaa.
Säästöt henkilöstövähennyksistä
Suunnitelmat ulkoistamisesta ja työehtosopimuksen vaihtamisesta perustuvat konsulttitoimiston tekemään raporttiin, jota Porin kaupunginhallitus käsittelee maanantaina 18. marraskuuta.
Hohkala toivoo, että hallitus palauttaa suunnitelmat uuteen käsittelyyn.
Lisät ja työaikakorvaukset heikentyisivät sopimuksen vaihdon vuoksi.
Pori perustelee suunnitelmia säästöillä. Kaupunki ei kuitenkaan ole laskenut, mitä töiden teettäminen ulkopuolisella maksaa, Hohkala sanoo.
– Oman rakentamisen lopettaminen tuhoaa kustannustehokkaan ja joustavan oman työn. Säästöt perustuvat ainoastaan henkilöstön vähentämiseen.
Lue lisää: Kovat piipussa Raumalla: Ruoka- ja puhtauspalvelut kaksi päivää lakossa, torstaina myös ulosmarssi